+359 88-503-42-45

За Бургас

Добре дошли в Бургас!

Полъхът от солен морски бриз, мирисът на море, частица от спокойствието, изпълнило малките сгушени улички, многобройните усмихнати очи, които те приветстват за добре дошъл…

Бургас ще те накара да се смееш, да се разходиш бос по пясъка…, да се влюбиш…, да бъдеш себе си… и със сигурност, да искаш да се върнеш.

Бургас е четвъртият по големина град в България, разположен на брега на Черно море, на източната граница на Европейския съюз. Стратегическото му място на картата на Европа му е помогнало да се развие като място, до което може да стигнеш лесно…

Бургас разполага с Международно летище, Морска гара, ЖП гара и две автогари. Магистрала свързва града със столицата София. Добри пътни връзки има между Бургас и всички други български черноморски градове. 

Природните богатства на Бургас са безспорно една от причините градът да е предпочитано място за туризъм за хората от цял свят. „Морето събира всичко далечно“

На изток е Черно море, а западно от морския бряг се намират три езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско – те образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България и са обявени за защитени природни територии.

Бургаският залив притежава една от най-дългите плажни ивици с фин златист пясък, плавно морско дъно, спокойна и чиста вода, леки и приятни бризове. В Бургаския залив виреят около 140 различни вида риби. Над бургаските езера минава една от най-големите въздушни „магистрали“ на мигриращите прелетни птици от цяла Европа  – Виа Понтика. До 300 000 щъркела  прелитат ежегодно над града по време на есенната миграция. Това е мястото с най-голяма концентрация в Европа по време на прелет за розовия и къдроглавия пеликан, на тръстиковия блатар и на стотици други видове птици, някои от които защитени.

Забележителности

АКВА КАЛИДЕ

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления.

Археологическите ценности намерени на мястото – крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.

Комплексът дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването и точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление.

Музейната експозиция  включва всички артефакти, открити на Акве Калиде – златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети.

ОСТРОВ СВ. АНАСТАСИЯ

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места 17, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. носи името Болшевик. Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. 

Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират.

Света Анастасия днес
Лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари по стари рецепти, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти … и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – Остров „Света Анастасия“. До там стигате с корабче, на което сте се качили от Морска гара Бургас.

ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ ФИГУРИ

На площ от пет декара на територията на бургаския парк „Езеро“, в непосредствена близост до морския браг, всяко лято се издига пясъчен град от фигури. Всяка година темата на фестивала е различна – „Морски свят“, „Приказни герои“, „Цирк“, „Анимационни герои“, „Алея на славата“, др. 

За причудливите модели ежегодно се използва над 2500 тона пясък. Специално осветление допълва чара на уникалния пясъчен град вечерно време. Във фестивала на пясъчните скулптури, организиран от Община Бургас, участие са взимали скулптори от цял свят – Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България, др.

Сведения за изкуството за изграждане на скулптури от пясък съществуват още от времето на древните египтяни. В днешни дни то се ползва с огромна популярност със стотиците състезания, провеждани по целия свят. Бургас е горд домакин на единствения по рода си пясъчен фестивал на Балканите.

МОСТЪТ

„Да отидеш в Бургас и да не видиш Моста, е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Папата“ – това ще ви каже всеки местен, ако го попитате за най-емблематичното място в Бургас и отговорът му няма да е плод на излишна гордост

Почти всяка разходка из Бургас завършва с разходка по Моста, намиращ се в центъра на града. Като естествен завършек на най-старата част на красивата Морска градина, навлязъл близо 300 метра навътре в прекрасното Черно море, една от емблемите на Бургас ежегодно привлича туристи от близо и далеч.

Романтиката на Моста ще ви омагьоса не само с безкрайната гледка към морската шир, но и с оживените тераски по неговото протежение, където може да се видят прегърнати влюбени, деца със замечтани очи или стари рибари в разпалени разговори за живота, хората, но най-вече за морето и рибите…